Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Alanında Uluslararası Çalıştaya Ev Sahipliği Yaptı
Düzce Üniversitesi, “Margistar Management Committee and Working Group Meeting in Türkiye” başlıklı programa ev sahipliği yaparak, uluslararasılaşma ve sürdürülebilirlik çalışmalarında da öncü yükseköğretim kurumu olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Avrupa Birliği Horizon Europe projesi COST (European Cooperation in Science and Technology) CA21125 - A European Forum for Revitalisation of Marginalised Mountain Areas (MARGISTAR: Marjinalleşmiş Dağlık Alanların Yeniden Canlandırılması İçin Bir Avrupa Forumu) Aksiyonu kapsamında organize edilen, WG2 (Working Group 2: Çalışma Grubu 2) Çalıştayı’nın ilk gün programı, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Avrupa’nın 21 Farklı Ülkesinden Yaklaşık 50 Bilim İnsanı Düzce Üniversitesi’nde
Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörlüğü koordinasyonunda düzenlenen programa; Düzce Vali Yardımcısı Süleyman Hurrem Aksoy, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Beytullah Yılmaz, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Düzce İl Müftüsü Osman Aydın, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü İlknur Aynan ile protokol üyeleri, Avrupa’nın 21 farklı ülkesinden yaklaşık 50 bilim insanı, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin, MARGISTAR aksiyonunun temel amacı ve hedefinin, marjinalleştirilmiş dağlık alanların yeniden canlandırılması için dönüşüm stratejilerini ve yenilik süreçlerini teşvik etmek, özellikle de sürdürülebilirliğe giden alternatif ve etkili yolları sentezlemek ve oluşturmak şeklinde açıkladı. Organizasyonun gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir başta olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür eden Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin, programın verimli sonuçlar getirmesini temenni etti.
“Program Üniversitemizin Uluslararasılaşma Boyutuna Önemli Katkılar Sağlayacak”
Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, çok önemli bir programa daha ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Programdan çıkacak sonuçların hem Düzce Üniversitesi’nin uluslararasılaşma boyutuna hem de sosyo-çevresel sürdürülebilirlik vizyonuna önemli katkılar sağlayacağına yürekten inandığını dile getiren Prof. Dr. Sözbir, etkinliğin daha nice verimli proje ve organizasyonlara vesile olması temennisiyle sözlerini sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından programın davetli konuşmacısı Birleşmiş Milletler Orman Forumu Başkan Yardımcısı ve Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi İsmail Belen, “Türkiye’nin Dağlık Alanlarında Sürdürülebilir Orman Yönetimi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Dağların, ekosistemin başladığı ve yaban hayatının ortaya çıktığı alanlar olduğunu belirten İsmail Belen, Orman Genel Müdürlüğü olarak konuyla ilgili yapılan çalışmalar ve eylem planları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Örnek Olaylar, Sunumlar, Grup Çalışmaları ile Farklı Bakış Açıları Geliştirildi
Çalıştayın ilk gününde; üç ana konu olan dağlık alanlarla ilgili sorunların belirlenmesi, marjinalleşme sonrası gelecek vizyonlarının oluşturulması, sorunlardan vizyonlara geçiş için çözümler bulunması noktasında ortak bilgi üretimi ve sentezi gerçekleştirildi.
COST Aksiyonu MARGISTAR kapsamında, Avrupa’nın farklı ülkelerindeki dağlık alanlarda yaşanan sorunlara ilişkin örnek olay çalışmaları paylaşılarak çözüm önerileri oluşturuldu. Çalıştay kapsamındaki sunumlar ve grup çalışmaları ile önemli bilgi ve deneyimler aktarıldı, konuyla ilgili farklı bakış açıları geliştirildi.
İkili İş Birliği Konusunda Önemli Görüşmeler Gerçekleştirildi
Çalıştay kapsamında konunun paydaşları olan kurum temsilcileri ile ulusal ve uluslararası bilim insanları karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak, ikili iş birlikleri konusunda önemli görüşmeler gerçekleştirdiler.
Düzce’nin Coğrafi İşaretli Ürünleriyle Doğal ve Kültürel Değerlerinin Tanıtılmasına Büyük Katkı
Çalıştay ile yurtdışından gelen katılımcılara Düzce’nin coğrafi işaretli ürünleri ile birlikte doğal ve kültürel değerlerinin tanıtılmasına da büyük katkı sağlandı.
Çalıştayın ikinci ve son günü, Efteni Gölü Sulak Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Toptepe Panaroma, Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Kardüz Yaylası gibi Düzce yöresinin dağlık alanlarına yapılacak arazi gezisi ile sona erecek.
Haber tarihi: 06/09/2023
Haber Okunma: 288
Haber Yorumları: 0
“Bana Mustafa Kemal’i anlatır mısınız? | |
Nevzat Keleş-İle GERÇEKLER |
Kitabın Ortası | |
Saadettin Akbaş |
ÜÇÜNCÜ MEVKİDEKİLER | |
Aydın KOÇ |
İş hayatında başarı için 10 altın kural | |
Ayhan KURT |
BERAT GECESİ VE FAZİLETİ | |
MUSTAFA DUMAN |
Tasarım ve Programlama: Omnportal
e-mail adres
duzcegercek81@gmail
.com