TSO'dan siyasilere fındık mektubu!
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve tüm siyasilere
gönderilen mektupta fındık üreticisine ödenen ve bu yıl sonlandırılacak olan Doğrudan Gelir Desteğinin 5 yıl daha sürdürülmesini istedi. GTSO Başkanı Çakırmelikoğlu, Doğu Karadeniz yöresindeki fındık bahçelerinde gençleştirme çalışmasına geçilmesini ve bununda yeniden belirlenecek fındık politikası içersinde desteklenme kapsamına alınması gerekliliğini vurguladı.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, bu yılın sonunda sonlandırılacak olan fındıkta üreticiye yapılan Doğrudan Gelir desteği ödeme süresinin 5 yıl daha uzatılmasını istedi. Çakırmelikoğlu, oda tarafından hazırlanan raporu bir mektupla siyasetçilere ve kamuoyuna duyurdu.
TSO Başkanı Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir desteği ödemelerinin bölgenin ihtiyacını karşılayamadığını görüşünü de tekrarlayarak, “Daha önce ki yıllarda fındıkta yol haritası olarak tespit edilen Bakanlar Kurulu Kararı'na göre, ruhsatlı sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticiyle ruhsatsız alanda bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen çiftçinin desteklenmesi bölgemiz adına önemli bir adım olmuştur, ancak ilk günden itibaren ifade ettiğimiz çekinceler bugün netleşmiştir. Bugün ruhsatsız alanlarda fındık yetiştiriciliği önlenemediği gibi gerçek fındık üreticisi de yeterli oranda desteklenememiştir ve 2012 yılında alan bazlı destekleme sürdürülmez ise bölgemiz fındık üreticisi mağdur olacaktır.
Üç yıl süreyle (200920102011) uygulanan dekar başı destekleme (150 TL), ruhsatsız alanlarda sökümü ne kadar teşvik ettiği, bu süre sonunda ise sökümün nasıl gerçekleşmediğini görmekteyiz” dedi.
SÜRE UZATILMALI
TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Bu bakımdan öncelikle serbest piyasa şartlarının bölge üreticisi lehine düzenlenmesi ve alan bazlı destekleme uygulamasının en az beş yıl daha sürdürülmesinin bölgenin sosyoekonomik düzeni için gerekli olduğuna inanmaktayız.
Diğer yandan; 2009 yılında 424 bin ton,2010 yılında 650 bin ton (satıştan gerçekleşen),2011 yılında ise tahmini 450 bin ton fındığın olması bu dönemlerde üreticiyi mağdur etmemiştir. Fakat daha sonraki mahsul dönemlerinde rekoltenin yüksek çıkması halinde ise destekleme dışında olan fındığın durumu bölge olarak bizleri endişelendirmektedir.
600 bin ton talebin olduğu Türk fındığında bu rakamın üzeri Doğu Karadeniz Bölge üreticisini ciddi manada mağdur edeceği bir gerçektir.
FINDIK BAHÇELERİNDE GENÇLEŞTİRME YAPILMALI
Hasan Çakırmelikoğlu, “31.12.2011 tarihi ile son bulacak olan fındık destekleme politikasında Doğu Karadeniz Bölgesinde 50 yaşın üzeri fındıklıkların yenilenmesi mutlak yeni destekleme politikasına ilave edilmelidir. Fındıkta bilimsel verilere göre, fındık ağaçlarında gelişim 10 yıl, ekonomik verim yaşı 30 ile 40 yıl arasında seyretmektedir.50 yılın üzerindeki fındık ocaklarında verimliliğin bitmesi bölgemizin en önemli sorunlarından biridir. Bu nedenden dolayı 50 yılı geçmiş fındık bahçelerinin yeni fındık politikası içerisinde destekleme kapsamına sokulması Türk fındığının geleceği ve bölgemiz adına önemlidir.
Fındığın başkenti olan Giresun ve yöresinde dönümden ortalama 75 kilo ürün alınmasına rağmen, batı bölgesindeki genç bahçelerden ortalama 150 kiloya kadar mahsul toplandığı bilinmektedir. Bu veriler bölgemiz fındık bahçelerinin ömrünün bittiğini göstermektedir” dedi.
MİLLİ FINDIK POLİTİKASI GEREKLİ
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çakırmelikoğlu; ”Önerimiz, Doğu Karadeniz Bölgesinin fındıkta destek kapsamına alınması ve yukarı da ifade ettiğimiz kriterler çerçevesinde milli bir politika oluşturulmasıdır. Bu sürece ilaveten fındık ihtisas borsasının kurulması ve lisanslı depoculuğa geçişin hızlandırılması ya da teşvik edilmesi şarttır.
Bölgemizin ekonomik ve sosyal yapısını oluşturan fındığın,bu koşullar çerçevesinde serbest piyasa şartlarına bırakılmasının söz konusu olamayacağının bilinmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Haber tarihi: 16/11/2011
Haber Okunma: 1848
Haber Yorumları: 0
“Bana Mustafa Kemal’i anlatır mısınız? | |
Nevzat Keleş-İle GERÇEKLER |
Kitabın Ortası | |
Saadettin Akbaş |
ÜÇÜNCÜ MEVKİDEKİLER | |
Aydın KOÇ |
İş hayatında başarı için 10 altın kural | |
Ayhan KURT |
BERAT GECESİ VE FAZİLETİ | |
MUSTAFA DUMAN |
Tasarım ve Programlama: Omnportal
e-mail adres
duzcegercek81@gmail
.com