Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1828069
Aktif: 86
Bugün: 923
Dün: 6100
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

Sağlık Sorunu Olanların ve Gebelerin Oruç Tutmadan Önce Bilmesi Gerekenler


 

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Attila Önmez, Ramazan ayında oruç tutacak; gebeler, böbrek yetmezliği, diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalığı bulunanlar için önemli açıklamalarda bulundu.
Gebelikte bebeğin ihtiyacı olan; besin, mineral, vitaminin tamamen anneye bağlı olduğu için gebelerin oruç tutmasının önerilemeyeceğini vurgulayarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Önmez, uzun süren açlık durumunda bebek sağlığının olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.
Böbrek Yetmezliği Hastaları Uzmana Danışmadan Oruç Tutmasın
Doç. Dr. Attila Önmez, “Böbrek yetmezliği hastalarının sağlığı susuzluktan olumsuz etkilenebilir. Özellikle %50 ve altındaki böbrek fonksiyonlarının kaybı durumunda, yetmezliğin ilerlemesi ile çeşitli istenmeyen durumlar (komplikasyon) hastalarda gözlenebilmektedir. Hafif orta böbrek yetmezliği olanlar mutlaka takipte olduğu uzmana oruç tutmadan önce danışmalıdır.” dedi.
Diyabetliler İçin Risk Sınıflandırılması Yapılmalı
Diyabet hastalarında oruç tutmaları için öncesinde risk sınıflandırılması yapılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Attila Önmez, “Hba1c değeri %8’in altında olan önemli bir ek sağlık sorunu olmayan, sadece hap tedavisi kullanan hastalar öneriler ile oruç tutabilir. Hba1c değeri %8’in üzerinde olan, diyabete bağlı komplikasyonları bulunan, 75 yaş üstü, hipoglisemi yaşayan ya da insülin veya sülfanilüre grubu ilaç kullanan hastaların oruç tutmaları önerilmez. Bunun yanında tip 1 ve gebelik diyabeti olan hastaların da oruç tutmaları önerilmez. Oruç tutabilecek olan düşük-orta riskli tip 2 diyabetli hastalar ise; iftarda ve sahurda ortalama 1.5-2 litre su içmeleri, ilaçlarını iftar ve sahurda alınacak şekilde düzenlenmeli, hipoglisemi açısından da uyarılmalıdır. Diyabet hastaları için, iftar ve sahurda çok kalorili yiyeceklerden uzak durulması, öğünlerin yavaş tüketilmesi ve karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Tansiyon kontrolü sağlanmış olan tansiyona bağlı bir komplikasyonu bulunmayan hastaların, tansiyon ilaçlarının saatinin düzenlenerek oruç tutabileceklerini söyleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, kontrolsüz tansiyonu olan hastaların oruç tutmalarının önerilmeyeceğini, ayrıca tansiyon hastalarının tuz alımını kısıtlamasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Sağlığı Olumsuz Etkilenenlere Oruç Tutmaları Önerilmez
Uzun süren açlık durumu kişinin sağlığını olumsuz etkiliyorsa, oruç tutmaması tavsiyesinde bulunan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Attila Önmez, “Özellikle ciddi kalp damar hastalığı bulunan, kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon hastaları, düzenli beslenmesi önemli olan beslenme bozukluğu (malnutrisyon) ve kanser hastaları, kontrolsüz diyabetli veya insülin kullanan hastalar, ileri kalp, böbrek ve karaciğer yetmezlikli olgular, önemli sindirim sistemi hastalıkları olanların oruç tutması önerilmez. Her hastanın hastalık özellikleri farklıdır. Kronik hastalığı bulunanların mutlaka takipte oldukları uzmanla görüşmesi gereklidir.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

 

 

Haber tarihi: 13/03/2024
Haber Okunma: 243
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: AĞLIK BAKANI KOCA GÜNÜNÜ DÜZCE’YE AYIRDI
Sonraki: BAŞKAN ÖZLÜ EĞİTİME DESTEK PLATFORMU İLE İFTARDA BULUŞTU




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com