Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1828784
Aktif: 85
Bugün: 1973
Dün: 6100
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

DÜTAGAM Yeni Bir Bilimsel Başarıya Daha İmza Attı


Yaptığı katma değerli çalışmalarla dikkat çeken Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) yeni bir bilimsel başarıya daha imza attı.

DÜTAGAM’da görev yapan Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan, tarımsal atıklar ve hayvansal gübrelerle ürettiği organik kompostları, biber fideleri (Capsicum annuum) üzerinde deneyerek elde ettiği verileri, dünyanın en iyi dergileri arasında gösterilen Nature'ın bir alt dergisi olan Scientific Reports'da yayınladı.

Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan yaptığı açıklamada “Bölgemizde ortaya çıkan atıkları, katma değeri yüksek ürün olan organik komposta dönüştürmek istedim. Çalışmamda inek gübresi, tavuk gübresi, fındık yeşil kabuğu, fındık budama atıkları, sebze/meyve atıkları ve kuru yaprakların karıştırılmasıyla oluşturduğum karışımı 180 gün boyunca kompostlaştırdım. Tarlada yetiştirdiğim biberlere uyguladığım kompostların biber fidelerinde kompost uygulanmayanlara ve yapay gübre uygulananlara göre daha fazla biber verimi elde ettim. Bu yayın, aslında çalışma sonuçlarını direkt sahada uygulamalı olarak görmek açısından önemli.” ifadelerini kullandı. 

DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay ise “Bu yapılan çalışma, katı atıkların ve tarımsal atıkların geri dönüşümü ve bertaraf edilmesi açısından önem arz etmektedir. Merkezimizde yaptığımız çalışmalar bölgesel kalkınmaya ve tarımsal ekonomiye büyük fayda sağlıyor, burada yaptığımız çalışmalar, üreticilerin geleceğine ışık tutuyor. DÜTAGAM’da görevli akademisyenimiz tarafından yapılan bu çalışma ile tarımsal atıklardan merkezimizde üretilen doğal kompost gübrelerin, günümüzde kullanılan yapay kimyasal gübrelere alternatif olarak değerlendirilebileceği ortaya konulmuş oldu. Son 6 ay içerisinde merkezimiz akademisyenleri, Üniversitemiz çevre ve sağlık teknolojilerinde ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında Scientific Reports dergisinde 2 makale yayınlayarak büyük bir başarıya imza attılar. Bu dergide ilk yayınlanan çalışmamız, tarımsal atıklardan tıbbi mantar üretimi üzerineydi, bu yayın ise tarımsal atıklar ve hayvan gübreleri ile organik gübre üzerine olmuş oldu. Bu vesile ile Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan’ı DÜTAGAM olarak tebrik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Makaleye, https://www.nature.com/articles/s41598-024-53638-4 internet adresinden ulaşılabiliyor.

Haber tarihi: 09/02/2024
Haber Okunma: 186
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: BELEDİYE- ESNAF ODALARI İŞBİRLİĞİ
Sonraki: Düzce Üniversitesi’nden Gürcistan Üniversitelerine Ziyaret ve İş Birliği Protokolleri




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com