Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1831875
Aktif: 60
Bugün: 1090
Dün: 6236
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

Düzce Üniversitesi’nde Eskimiş Boya Katmanlarının Temizlenmesi İçin Çevre Dostu Tam Otomasyon Boya Temizleme Makinesi Geliştirildi


 

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Budakçı, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Korkmaz ile Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Kompozit Malzeme Teknolojileri Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi ve Batman Üniversitesi Öğr. Gör. İzham Kılınç, ahşap malzeme yüzeylerinde bulunan eskimiş ve koruyucu özelliğini kaybetmiş boya/vernik katmanlarının çevre dostu, geri dönüştürülebilir tarımsal atıklar ile temizlenebilmesi amacıyla “Kabin Tipi Tam Otomasyon Boya Temizleme Makinesi (KATTABOT)” geliştirdiler.

Restorasyon İşlemlerinde Deformasyonu Ortadan Kaldırıyor

TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında 221O709 numaralı proje ile desteklenen çalışma, özellikle tarihi eser niteliğindeki ahşap yapıların, mobilya yüzeylerinin, ahşap yat-tekne vb. restorasyonunda eskimiş koruyucu katmanların temizlenmesinde yapılan hatalı işlemleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Diğer temizleme yöntemlerinden farklı olarak, bu çalışmada tasarlanıp üretilen "KATTABOT" isimli makine, farklı temizleme parametrelerine ayarlanabilmesi, sulu ve susuz temizleme yapabilmesi, tozsuz bir ortam sunması ve 3 farklı eksende (x, y, z) otomatik olarak temizleme işlemi gerçekleştirmesi özellikleri ile öne çıkıyor.

Temizleme İşleminde Fındık Kabuğu ve Kayısı Çekirdeği gibi Tarımsal Atıklar Kullanılıyor

Yaklaşık 3 yıllık bir Ar-Ge çalışması sonrasında tasarlanan KATTABOT için, TÜRKAK'tan "Kalibrasyon Sertifikası" da alarak bir dizi denemeler gerçekleştirildi. Bu denemeler sonucunda, geri dönüştürülebilir nitelikte olan tarımsal atıklar ve sodyum bikarbonatın koruyucu katman uygulanmış ahşap malzeme yüzeylerinin temizlenmesinde oldukça etkili olduğu görüldü. Ayrıca temizleme işlemi sırasında ortamda herhangi bir toz oluşumuna sebebiyet vermediği de tespit edildi. Yapılan çalışma ilgili alanda, çevre dostu, yerli ve milli bir ahşap boya temizleme makinesi üretme hedefine yönelik atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Doğal Ürünler Kullanan Makine Tamamen Çevre Dostu

Geliştirdikleri KATTABOT isimli makinenin hem sektörel anlamda hem de tüketici için tamamen çevreci, ekonomik ve insan sağlığını tehdit edecek hiçbir gereç barındırmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Budakçı,  çalışmada temizleme maddesi olarak kullanılan medyaların doğal ve çevre dostu tarımsal atıklar (kayısı çekirdeği granülü, fındık kabuğu granülü, mısır koçanı granülü ve ceviz kabuğu granülü) olmaları nedeniyle çalışmanın dolaylı olarak katkılarının görülebileceğini, özellikle dünyada en çok üretimin ülkemizde yapılması nedeniyle fındık ve kayısıdan elde edilen ve ekonomik değeri olmayan bu atıkların ülke ve dünya pazarına sunulmasının da mümkün hale gelebileceğini ifade etti. Ayrıca bu ürünlerden elde edilen tarımsal atıkların endüstriye kazandırılması potansiyeli taşıması, çalışmanın ulusal kazanımlarına önemli bir örnek olacağını ve konu ile ilgili bilim camiasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Yapmış oldukları bilimsel yayınlarla, katıldıkları ulusal ve uluslararası konferans, sempozyumlarda sektör çalışanları ve bilim insanlarına üretilen makine hakkında çalışmalar sunduklarını belirten akademisyenler, halen çalışmalarını sürdürdüklerini ve “KATTABOT” için patent alma çalışmalarının devam ettiğini ifade ettiler.

Haber tarihi: 27/04/2023
Haber Okunma: 207
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: ‘DÜZCE İÇME SUYU REGÜLATÖR VE İSALE HATTI ALT YAPI PROJESİ’ DEVAM EDİYOR
Sonraki: Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu Odamızı Ziyaret Etti




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com