Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1828500
Aktif: 95
Bugün: 1570
Dün: 6100
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

TSO'dan siyasilere fındık mektubu!


TSO'dan siyasilere fındık mektubu!

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve tüm siyasilere
gönderilen mektupta fındık üreticisine ödenen ve bu yıl sonlandırılacak olan Doğrudan Gelir Desteğinin 5 yıl daha sürdürülmesini istedi. GTSO Başkanı Çakırmelikoğlu, Doğu Karadeniz yöresindeki fındık bahçelerinde gençleştirme çalışmasına geçilmesini ve bununda yeniden belirlenecek fındık politikası içersinde desteklenme kapsamına alınması gerekliliğini vurguladı.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, bu yılın sonunda sonlandırılacak olan fındıkta üreticiye yapılan Doğrudan Gelir desteği ödeme süresinin 5 yıl daha uzatılmasını istedi. Çakırmelikoğlu, oda tarafından hazırlanan raporu bir mektupla siyasetçilere ve kamuoyuna duyurdu.
TSO Başkanı Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir desteği ödemelerinin bölgenin ihtiyacını karşılayamadığını görüşünü de tekrarlayarak, “Daha önce ki yıllarda fındıkta yol haritası olarak tespit edilen Bakanlar Kurulu Kararı'na göre, ruhsatlı sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticiyle ruhsatsız alanda bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen çiftçinin desteklenmesi bölgemiz adına önemli bir adım olmuştur, ancak ilk günden itibaren ifade ettiğimiz çekinceler bugün netleşmiştir. Bugün ruhsatsız alanlarda fındık yetiştiriciliği önlenemediği gibi gerçek fındık üreticisi de yeterli oranda desteklenememiştir ve 2012 yılında alan bazlı destekleme sürdürülmez ise bölgemiz fındık üreticisi mağdur olacaktır.
Üç yıl süreyle (200920102011) uygulanan dekar başı destekleme (150 TL), ruhsatsız alanlarda sökümü ne kadar teşvik ettiği, bu süre sonunda ise sökümün nasıl gerçekleşmediğini görmekteyiz” dedi.
SÜRE UZATILMALI
TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Bu bakımdan öncelikle serbest piyasa şartlarının bölge üreticisi lehine düzenlenmesi ve alan bazlı destekleme uygulamasının en az beş yıl daha sürdürülmesinin bölgenin sosyoekonomik düzeni için gerekli olduğuna inanmaktayız.
Diğer yandan; 2009 yılında 424 bin ton,2010 yılında 650 bin ton (satıştan gerçekleşen),2011 yılında ise tahmini 450 bin ton fındığın olması bu dönemlerde üreticiyi mağdur etmemiştir. Fakat daha sonraki mahsul dönemlerinde rekoltenin yüksek çıkması halinde ise destekleme dışında olan fındığın durumu bölge olarak bizleri endişelendirmektedir.
600 bin ton talebin olduğu Türk fındığında bu rakamın üzeri Doğu Karadeniz Bölge üreticisini ciddi manada mağdur edeceği bir gerçektir.
FINDIK BAHÇELERİNDE GENÇLEŞTİRME YAPILMALI
Hasan  Çakırmelikoğlu, “31.12.2011 tarihi ile son bulacak olan fındık destekleme politikasında Doğu Karadeniz Bölgesinde 50 yaşın üzeri fındıklıkların  yenilenmesi mutlak yeni destekleme politikasına ilave edilmelidir. Fındıkta bilimsel verilere göre, fındık ağaçlarında gelişim 10 yıl, ekonomik verim yaşı 30 ile 40 yıl arasında seyretmektedir.50 yılın üzerindeki fındık ocaklarında verimliliğin bitmesi bölgemizin en önemli sorunlarından biridir. Bu nedenden dolayı 50 yılı geçmiş fındık bahçelerinin yeni fındık politikası içerisinde destekleme kapsamına sokulması Türk fındığının geleceği ve bölgemiz adına önemlidir.
Fındığın başkenti olan Giresun ve yöresinde dönümden ortalama 75 kilo ürün alınmasına rağmen, batı bölgesindeki genç bahçelerden ortalama 150 kiloya kadar mahsul toplandığı bilinmektedir. Bu veriler bölgemiz fındık bahçelerinin ömrünün bittiğini göstermektedir” dedi.
MİLLİ FINDIK POLİTİKASI GEREKLİ
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çakırmelikoğlu; ”Önerimiz, Doğu Karadeniz Bölgesinin fındıkta destek kapsamına alınması ve yukarı da ifade ettiğimiz kriterler çerçevesinde milli bir politika oluşturulmasıdır. Bu sürece ilaveten fındık ihtisas borsasının kurulması ve lisanslı depoculuğa geçişin hızlandırılması ya da teşvik edilmesi şarttır.
Bölgemizin ekonomik ve sosyal yapısını oluşturan fındığın,bu koşullar çerçevesinde serbest piyasa şartlarına bırakılmasının söz konusu olamayacağının bilinmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

Haber tarihi: 16/11/2011
Haber Okunma: 1818
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: DÜZCE BELEDİYESİ TURİZM ROTASININ BELİRLENMESİNDE ETKİN ROL OYNUYOR
Sonraki: ZEKERİYA GÜZELDAL GÖREVİNE BAŞLADI




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com