Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1835076
Aktif: 111
Bugün: 3332
Dün: 3744
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

DAGEM ÜLKEMİZE DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYOR


Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde ihtisaslaşan Düzce Üniversitesi, önemli çalışmalar yürütüyor. Yürütülen bu çalışmalara çok önemli katkılar sağlayan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, uluslararası alanda imzalanan iş birlikleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde ihtisaslaşan Düzce Üniversitesi’nin birçok sanayi kuruluşu ile iş birliği protokolü imzaladığını vurgulayan Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Arıcılıkla ilgili protokol yaptığımız firmalar ile iş birliklerimiz kağıt üzerinde kalmıyor. Aktif bir şekilde büyük ve yüksek katma değerli projelerde bir araya geliyoruz. Yıldırım Plastik Makine ve Kalıp İmalat İnşaat Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) iş birliğinde yapmış olduğumuz TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı (EUREKA) kapsamında TUBITAK/TEYDEP 1509 projemiz desteklenmeye hak kazandı. Türkiye, İtalya ve İspanya iş birliğini içeren EUREKA projesi kapsamında ‘Arı Kolonisinin Gelişimlerinin Desteklenmesi Amacıyla Sıvı Formda Proteinli, Probiyotik Katkılı Yenilikçi Arı Yemi ve Yemlik Ürünlerinin Geliştirilmesi’ hedeflenmektedir. Gerek tüm dünya arıcılığı, gerekse ülkemiz açısından çok önemli bir inovasyon niteliği taşıyan projede Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) danışmanlığın yanı sıra probiyotik üretimi ve Türkiye tarafındaki saha çalışmalarını yürütecektir.” dedi.

Avrupa ülkeleriyle birlikte yürütülecek iş birlikteliğin amacını da açıklayan Meral Kekeçoğlu, Sanayi-Sanayi İş Birlikleri Ağı EUREKA programının; pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası Ar-Ge destek programı olduğunu söyledi.

“DÜNYA GENELİNDE ARICILAR AYNI SORUNLARLA MÜCADELE EDİYOR”

Arıcılık alanında dünya genelinde yaşanan sorunlar olduğunu dile getiren Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “EUREKA, Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan uluslararası iş birliği platformudur. Bugün arıcılık sektörünün yaşadığı sorunlar gerek Avrupa ülkelerinde gerekse Türkiye’de temel olarak aynıdır. Bu sorunların başında arı sağlığı ve küresel ısınmaya bağlı nektar ve polen kaynaklarının azalması gelmektedir. Bu bağlamda 9200117 nolu ‘Arı Kolonisinin Gelişimlerinin Desteklenmesi Amacıyla Sıvı Formda Proteinli, Probiyotik Katkılı Yenilikçi Arı Yemi ve Yemlik Ürünlerinin Geliştirilmesini’ hedefleyen projemiz uluslararası düzeyde arıcılık sektörüne katkı sağlayacaktır. Özellikle arı kolonisinde yavru beslemede büyük önem arz eden protein ve probiyotik katkılı yemin arı sağlığını olumlu yönde etkileyeceği ve koloni verimliliğini önemli ölçüde arttıracağı beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

“ARI KOLONİLERİ İÇİN DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARINA KARŞI ÖNLEM”

Uluslararası alanda gerçekleştirilen projenin ülkemize ve bölgemize sağlayacağı yararlardan söz eden Kekeçoğlu, son dönemde iklim değişimlerinden dolayı bitkilerin yeterince nektar ve polen salgılayamadıkları, bundan dolayı da ek besleme de proteinin öneminin giderek arttığını dile getirdi. Proje kapsamında; belirtilen sorunlar ele alınarak arıların konakladığı iklim şartları da gözetilerek arıların verimini arttırmaya yönelik çalışmaların yürütüldüğü bilgisini veren Öğretim Üyesi, arıların hem yenilikçi yem formu, hem de uygun yemlik formları üzerinden probiyotik katkılı proteinli sıvı arı yemi beslenmesi üzerine çalışmaların yapılacağının altını çizdi.

“KOLONİ BAŞINA VERİM ARTACAK”

Proteinin bal arılarının yavru geliştirmesi için oldukça önemli olduğuna vurgu yapan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Eğer protein krizleri oluşursa bakıcı işçi arılar larvalar için besin üretemez ve larvaları besleyecek duruma geldiklerinde genç larvaları tüketmeye başlarlar. Bunun önüne geçmek için ek beslemede proteinli arı yemleri kullanmak veya polen ile besleme yapmak gerekmektedir. Son günlerde çevre sorunları ve küresel ısınma nedeniyle nektar ve polen kaynakları yetersiz gelmeye başlamıştır. Artan kovan sayısına rağmen yetersiz kalan bitkisel kaynaklara karşılık önlem almak için protein katkılı yem geliştirilmesi en somut çözüm olacaktır. Bu nedenle projemiz Türkiye’de koloni başına verim düşüklüğü sorununa da çözüm olacak bir inovasyon projesidir.” dedi.

“ARI SAĞLIĞI KORUNACAK”

Prebiyotik ve probiyotiklerin bağırsak florasını koruyucu ve düzenleyici etkisinin bilindiğini söyleyen Meral Kekeçoğlu, üretilen prebiyotik ve probiyotiklerin arı yemi katkı maddesi olarak kullanılmasının arı sağlığı açısından çok önemli bir katkısı olacağını ifade etti. Ayrıca Kekeçoğlu, nosena cerenayı önleyeceği ve varroaya karşı dirençli arı kolonileri oluşacağını beklediklerini sözlerine ekledi.

“DAGEM’İN ÇALIŞMALARINI AVRUPA ÜLKELERİ DE İLGİYLE TAKİP EDİYOR”

DAGEM olarak gelecek zamanlar için yapmak istedikleri çalışmalardan da bahseden Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “DAGEM’in Avrupa Girişimcilik ödülünü aldıktan sonra yapmış olduğu çalışmalar Avrupa ülkeleri tarafından ilgiyle takip edilmeye başlandı. 2018-2020 yılları arasında da 36 farklı ülkeden katılımcı ile bal arısı biyoçeşitliliği ile ilgili önemli bir çalışmaya imza attık. Gelecek yıllarda da farklı Avrupa ülkeleriyle şimdiden planlamış olduğumuz iş birlikleri var. Slovenya, Almanya ve Romanya ile ikili iş birliği çerçevesinde apiterapi konusunda proje planlarımız ve karşılıklı ülkeler arasında hareketlilik ve eğitim planlarımız var. Malta ile arı zehri ile ilgili bilimsel çalışmalar ve eğitim konusunda iş birliği görüşmelerimiz devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

DAGEM olarak Dünya’da ve Türkiye’de ilklere imza attıklarına vurgu yapan Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu,  DAGEM’in yapmış olduğu projeleri; Türkiye’nin ilk Avrupa Girişimcilik ödülü, Türkiye’nin ilk Arı Çocuk projesi, ilk Arıcılık ve Arı Ürünleri ARGE Proje Pazarı, ilk Arı Zehri Çalıştayı ve sertifikalı eğitimi, Düzce Üniversitesi’nin ilk uluslararası kongresi, Üniversitenin ilk markalı ürün üretimi ve yasal işletme statüsü kazanması gibi birçok ilke imza attıklarını söyledi.

“ÜLKEMİZ İÇİN İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

DAGEM’in gelecek için planladığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Önümüzdeki günlerde Türkiye’de bir ilki daha yapacağız. TUBİTAK 2218 programı kapsamında desteklenen 118C471 nolu ‘Türkiye Bal Arısı (Apis mellifera spp.)  Irklarının Mitogenom Analizi’ isimli proje kapsamında Türkiye bal arısı ırklarının genetik haritası çıkarılacak. Tüm dünyada tanımlanan 29 bal arısı ırkı bulunmaktadır. Bu ırklardan birçoğunun genom haritası çıkarılmış durumdadır. Özellikle dünyada en çok tercih edilen Kafkas, İtalyan, Karniyol bal arılarının daha yıllar öncesinde tüm genetik yapısı çıkarılmıştır. Bu proje ile ülkemizde bulunan tüm A. mellifera ırk ve ekotiplerinin mitogenom analizi yapılarak, genlerinin aydınlatılması amaçlanmaktadır. Böylece ülkemiz bal arısı biyoçeşitliliğinin açıklanmasına katkı sağlanabilecek, balarısı ırkları arasındaki genetik varyasyonları ortaya konacak ve bu farklılıkların hangi genlerden kaynaklandığı tespit edilebilecektir. Bu anlayışla çıkılan yolda, arının verim performansı ve hastalık genlerinin belirlenmesi ve kontrollü ıslah çalışmaları için güvenilir yol haritası sağlayabilecektir. Bu bakımdan çalışma son derece büyük önem arz etmektedir. Türkiye arıcılığı için büyük önem arz eden bu proje ile ülkemiz kendi yerli arı ırkı olan Anadolu bal arısının (Apis mellifera anatoliaca ) yanı sıra Türkiye’de doğal olarak bulunan diğer arı ırklarının da (A. m. meda, A. m. syriaca, A. m. carnica, A. m. caucasica) genetik yapısı ortaya konacaktır.” diyerek, DAGEM’in yalnızca bölge arıcılığının değil ülke arıcılığının temel sorunlarını çözmeye yönelik projeler ürettiğini ve ülkemiz arıcılığını dünya çapında daha ileriye taşıyacak projeler yaptığını vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

 

Haber tarihi: 10/12/2021
Haber Okunma: 420
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: TAYHAN:“DÜZCE DÜNYANIN MERKEZİDİR; 9.ARALIK BAYRAM HAVASINDA KUTLANMALIDIR”
Sonraki: UĞUR BÖCEKLERİNDEN REKOR ÜSTÜNE REKOR




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com