Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1835071
Aktif: 102
Bugün: 3320
Dün: 3744
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

Biyolojik Çeşitlilik Mirası Korunmalı


Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kasım ayı konferans serisi “Biyolojik Çeşitliliğin (Cennet Bahçesi’nin) Sonu mu? Yeni Çağın Başlangıcı mı? Antroposen Çağ I” konulu konferans ile sona erdi.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe; Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Bora Büken ve Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.

Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı’nın açılış konuşmasın ardından kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy sunumunda bitkilerin izinden yola çıkarak yeryüzündeki değişimi anlattı.

“Yeryüzünde Her Yıl 10 ile 100 Bin Arasında Canlı Türü Yok Oluyor”

Öncelikle Cennet Bahçesi ve Holosen kavramı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Necmi Aksoy,  Doğa Bilimci David Attenborough’un Cennet Bahçesi olarak adlandırdığı Holosen’i insan uygarlığının 12 bin yıllık değişmesinin sonucu olarak yeryüzünün iklim yapısının stabil olmasından oluşan dönem olarak tarif ettiğini aktardı.  Sanayi Devrimi’nden sonra insan nüfusunun artmasıyla Holosen devriminin sona erdiğini ve “Antroposen” olarak adlandırılan yeni bir döneme girildiğini belirten Prof. Dr. Aksoy,  21. yüzyılın ilk çeyreğine yaklaşırken, yeryüzünde her yıl 10 ile 100 bin arasında canlı türünün yok olduğuna işaret etti.

Dünyada canlı evriminin 570 yıllık bir hikayesi olduğunu ifade eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bitkilerin oluşum aşamaları hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Yeryüzündeki biyolojik bitki çeşitliliğine de değinen Prof. Dr. Aksoy, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi içerisinde yer alan en zengin flora alanlarından biri olduğunu kaydetti. Türkiye’de 3 bin 504 endemik bitki taksonundan, 12 taksonun yok olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy,  yüzde 99’un hala tehdit altında olduğu bilgisini paylaştı. Türkiye’deki endemik bitkilerin korunması için alınacak önlemleri de sıralayan Prof. Dr. Aksoy, “Biyogenetik rezerv alanları oluşturulmalı, botanik bahçesi kurulmalı, tohum bankası oluşturulmalı, endemik bitkilerin habitat ve biyotop alanları belirlenmeli, bürokrasiyi hızlandırıcı ve önleyici, yerinde, etkin yönetim oluşturulmalı, mutlak koruma statüleri oluşturulmalı, ekonomik yönden değerli olan ve ilaç hammaddesi içeren bitkiler ve soğanlı bitkilerin tarımı teşvik edilmelidir. Odun dışı ürün üretimi yapılarak bölgesel girdi sağlanmalıdır. Kolektif bilgi ve bütünsel bir doğa koruma felsefesi ve bilinci geliştirilmelidir.” diye konuştu.

“Günümüzde Yeryüzünde Yaşayan Canlıların Yaklaşık Yarısı Gelecek Yüzyılı Çıkaramayacak”

Geç buzul çağının bitmesiyle başlayan, Holosen dönemin başlangıcından sonra yeryüzünün zengin biyolojik çeşitliliğinin “Antroposen Çağ” ile birlikte altıncı kitlesel yok oluşa doğru gittiğine işaret eden Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Biyolojik canlıların türleşme hızı, yok oluş hızından aşağıya düşmesi durumunda altıncı kitlesel yok oluşa sebep olacaktır. Günümüzde canlı türlerinin yok oluşu, bilim adamları tarafından doğal yok olma oranının bin ila 10 bin kat daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir.  Bu da her yıl tüm türlerin yüzde 0,01 ila 0,1’nin neslinin tükeneceği anlamına gelmektedir. Buna göre, günümüzde yeryüzünde yaşayan canlıların yaklaşık yarısının gelecek yüzyılı çıkaramayacakları ve yok olma tehdidi ile karşı karşıya oldukları görülmektedir.  Bunun asıl nedeni  ‘Antroposen Çağ’ olarak tanımlanan  “İnsan Çağı”nın yaratmış olduğu küresel iklim değişikliği ve yeryüzündeki karbon miktarının durdurulamaz artışıdır. İnsan uygarlığının bütüncül yaklaşımla, biyolojik, ekolojik, sosyolojik ve psikolojik bağlamda, yeryüzünde birlikte yaşadığı Holosen Dönemin mirası olan cennet bahçesini betimleyen biyolojik çeşitlilik mirasını koruması gerekmektedir.  Bu mümkün olmaz ise altıncı büyük kitlesel yok oluş çağı ‘Antropozen Çağ’ birlikte tanımlanacaktır.” ifadelerini kullandı.  

Konferans sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Necmi Aksoy’a Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı tarafından plaket takdim edildi.

 

 

Haber tarihi: 26/11/2021
Haber Okunma: 427
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Sonraki: BAŞKAN ÖZLÜ’DEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com