Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1830894
Aktif: 74
Bugün: 5774
Dün: 6100
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

Parkinson Son Değildir!


Düzce Üniversitesi’nde yüz yüze eğitime başlanmasının ardından Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen aylık konferans serileri de start aldı.

Ekim ayı konferanslarının ilkinde, İstanbul Medipol Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Prof. Dr. Yıldız Değirmenci “ Parkinson Son mudur?” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Bora Büken ve Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.

Parkinson hastalığının çok eski bir hastalık olduğuna dikkat çekerek sunumuna başlayan Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, 18. yüzyılda James Parkinson tarafından tanımlanan hastalığın “titrek felç” olarak nitelendirildiğine işaret etti. Güncelliğini halen koruyan bu hastalığın her kesimden insanda görülebildiğini belirten Prof. Dr. Değirmenci, hastalığın sinsi başladığını, kronik gidişli olduğunu, daha sıklıkla yaşlı nüfusta görüldüğünü ancak genç yaşlarda da ortaya çıkabileceğini vurguladı.  Parkinson hastalığının birçok etkeni ve bileşeni olan çok faktörlü bir nörodejeneratif süreçten ibaret olduğunu söyleyen Prof. Dr. Değirmenci,  sıklıkla sporadik olmasına rağmen, çevresel faktörlerin ve genç yaşlarda ortaya çıkan formlarda genetik faktörlerin de etken olabildiğini sözlerine ekledi.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli!

Parkinson hastalığında erken tanının önemine değinen Prof. Dr. Değirmenci, “Hastalar genelde titreyerek, yavaş ve katı halde bize başvuruyorlar ancak nörodejenerasyon, bu belirtiler kendini göstermeden 10-20 yıl öncesinden başlamış oluyor. Hastalarımızın çoğunda, doğru öykü alındığında yıllar önce başlayan omuz, kas iskelet sistemi ağrılarından, koku duyumunda azalma, kabızlık, uyku bozuklukları olduğunu görüyoruz. Bu süreç ilerlemeye devam ettiği için yıllar içinde, hastalığın progresyonu ile birlikte bunama dediğimiz demansif süreçler de eklenmeye başlıyor. Dolayısıyla bu hastalık ilerleyici süreci olan ve tanı alır almaz müdahale edilmesi gereken bir hastalık.” şeklinde konuştu.

Farkında Olup, Savaşmalıyız!

Sunumunda hastalardan örneklere de yer veren Değirmenci, tanı alır almaz tedaviye başlamanın önemine vurgu yaparak, her hastaya özel ve dinamik olarak planlanan tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitelerini arttırıp, semptomları en aza indirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Tedavide altın standarttın ağızdan alınan tedaviler denilen oral tedaviler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Değirmenci,  zamanla ilaçla tedaviye cevabın azaldığı ve yetersiz kaldığı durumlarda, uygun hastalarda cihaz destekli tedavi yöntemleri de uyguladıklarını belirtti.  Hali hazırda küratif tedavisi olmayan Parkinson hastalığı için, hastalığı durdurmaya ya da yok etmeye yönelik çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, “Parkinson son değildir. Hastalığın farkında olup hekim, hasta, hasta yakınları ile tüm toplum birlik olarak, farkındalıkla hep birlikte hastalıkla mücadele etmeye devam etmeliyiz.”  diyerek sözlerini tamamladı.

Konferans, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve sonrasında Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin’in Prof. Dr. Yıldız Değirmenci’ye plaket takdimi ile sona erdi.

Haber tarihi: 10/10/2021
Haber Okunma: 275
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: BOĞAZİÇİ İLE BOĞAZİÇİ BELEDİYESİ ARASINDA PROTOKOL
Sonraki: BELEDİYEDEN ‘KIŞ ÜŞÜTÜR SİZ ISITIN’ ÇAĞRISI




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com