BOLU İL BAŞKANI SADETTİN BASKIN: "HALKIN SIRTINA YÜKLENEN VERGİLER KABUL EDİLEMEZ!"   Yeniden Refah Partisi (YRP) Bolu İl Başkanı Sadettin Baskın, Bolu Belediye Başka...           • Milletvekili Ercan Öztürk'ten Gümüşova çıkarması   AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk ilçe ziyaretlerini s&uum...           • CHP DÜZCE İL BAŞKANI ÖZCAN DAĞISTANLI: CHP DÜZCE ÖRGÜTÜ OLARAK KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN 41. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ! CHP DÜZCE İL BAŞKANI ÖZCAN DAĞISTANLI: CHP DÜZCE ÖRGÜTÜ OLARAK KUZEY...           • CHP Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı: Asar Deresi Kemerpark Projesi Düzcemize Hayırlı Uğurlu Olsun, Ancak Şimdi Düzce Halkı Adına Bu İşin Maliyetini Sorma Zamanı!   CHP Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı: Asar Deresi Kemerpark Projesi Düz...           • Düzce Üniversitesi Ev Sahipliğinde III.Araştırma Dekanlıkları Çalıştayı Düzenlendi Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “III. Araştırma Dekanlıkları &C...           • DÜZCE BELEDİYESİNDEN VERGİ ÖDEMESİNDE 2’NCİ TAKSİT UYARISI SON ÖDEME 2 ARALIK Düzce Belediyesi 2024 yılı Emlak Vergisi 2. taksit ödemeleri için son ödeme ...           • CHP Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı: CHP Düzce Örgütü Olarak Düzce Depreminin 25. Yıl Dönümünde Kaybettiklerimizi Anıyoruz   CHP Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı: CHP Düzce Örgütü O...           • AK PARTİ DÜZCE MİLLETVEKİLİ ERCAN ÖZTÜRK'TEN 12 KASIM DÜZCE DEPREMİ MESAJI   ÖZTÜRK, "12 KASIM HEPİMİZİN YÜREĞİNDE DERİN İZLER BIRAKTI" ÖZT&U...           • TALİH ÖZCAN’DAN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI   CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özc...           • AK Parti Düzce İl Başkanı Hasan Şengüloğlu’ndan 12 Kasım Mesajı:   “GÜVENLİ ŞEHİRLEŞME EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ” AK Part...           
İstatistikler
Toplam: 1949927
Aktif: 11
Bugün: 745
Dün: 861
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

'Sessiz Katil' Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!


Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sultanoğlu doğal gaz ve soba kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu

Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sultanoğlu,  “Odun, kömür, tezek, doğal gaz, tüp gazı, benzin, gaz yağı gibi karbon içeren yakıtların yanması sırasında oluşur. Havadan hafif olan karbonmonoksit, odanın tavanında birikir. Akut ve kronik zehirlenmelere yol açar. Asıl olarak yanma tam olmadığında oluşur.” dedi.

“Karbonmonoksitin Diğer Adı ‘Sessiz Katil’dir”

Vücuda solunum yoluyla giren karbonmonoksit gazının doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediğini ifade eden Öğretim Üyesi,  “Karbonmonoksit al yuvara (kırmızı kan hücresi)   oksijenden 250 kat daha güçlü bağlandığı için  zehirlenmelere neden olur. Bu durum ölüme, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır.” diye konuştu.

“Gebelerde Anneden Ziyade Bebek Çok Ciddi Risk Altındadır”

Gebeler, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar, zehirlendikten sonra bilincini kaybeden ve göğüs ağrısı olan bireylerin risk grubunda olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sultanoğlu, “Gebelerde anneden ziyade bebek çok ciddi risk altındadır. Buna fetusun  kan hücrelerinin, yetişkin kan hücrelerine kıyasla karbonmonoksiti daha kolay alması neden olur. Böylece doğmamış bebekler, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı daha duyarlı hale gelir. Çocukların riskli olma nedeni ise yetişkinlerden daha sık nefes alması ve buna bağlı olarak karbon monoksit zehirlenmelerine karşı daha duyarlı olmalarıdır. Yaşlıların beyin dokusu gençlere göre hassas olduğu için daha fazla etkilenir. Kronik hastalıkları olanlarda ise özellikle solunum problemleri ve kan hastalığı olan kişiler karbonmonoksitten daha fazla etkileniyor.” ifadelerini kullandı.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri hakkında da bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Sultanoğlu,Aşırı yorgunluk, halsizlik, keyifsizlik, baş ağrısı, grip benzeri semptomlar, bulantı, kusma, baş dönmesi, unutkanlık, düşünme güçlüğü, zihin karışıklığı, dikkat bozukluğu, halüsinasyon, ajitasyon, görme kaybı, emosyonel bozukluk, uyuşma, karıncalanma, uyuşukluk, uyku hali gibi belirtiler gösterebilir.”dedi. Öncelikli olarak kalp kası, beyin hücreleri, böbrek hücreleri ve sonrasında diğer hücrelerin etkilendiğini dile getiren Öğretim Üyesi, özellikle uyuyan ve sarhoş kişilerin belirtilerin farkına varamadıkları için bu kişilerin daha tehlikeli grupta yer aldığını da sözlerine ekledi.  

 “Karbonmonoksit Zehirlenmesi Yaşamı Tehdit Eden Önemli ve Acil Durumlardan Biridir”

Karbonmonoksit zehirlenmesinin kişide geri döndürülemez beyin hasarına neden olabileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Sultanoğlu, “Karbonmonoksit zehirlenmesinin uyarı işaretleri belirsiz olabileceği için kişi bir sorun olduğunu fark etmeden ölebilir. Bu nedenle karbonmonoksit zehirlenmesi yaşamı tehdit eden önemli ve acil durumlardan biridir.” şeklinde konuştu.

“İlk Müdahaleyi Yapan, Öncelikle Kendini Korumalıdır”

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk müdahalenin nasıl olması gerektiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi. Sultanoğlu,İlk müdahaleyi yapan öncelikle kendini korumalıdır. Mutlaka maske ve koruyucu ekipman ile müdahale edilmeli, pencere ve kapılar açılmalı, gerekirse kırılmalı ve hasta hemen ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Hasta en aşağı düzeye yatırılmalı ve hareket ettirilmemelidir. Güvenli ortam sağlandıktan sonra etkilenen kişinin kalp atımı ve solunumu yoksa temel yaşam desteği dediğimiz müdahalelere başlanmalıdır. Kalp masajı yapılıp solunum desteği verilmelidir.” diye konuştu.

“Karbonmonoksit Zehirlenmesinden Şüphelenilen Hasta Hızlıca Acil Servise Götürülmelidir”

Karbonmonoksit zehirlenmesinin tanı ve tedavi süreçleri hakkında bilgiler veren Öğretim Üyesi,Tanı şüpheyle başlar; hasta aniden başlayan baş ağrısı, uyuklama, bulantı kusmadan bahsediyorsa  aklımıza zehirlenme gelmelidir.  Karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenilen hasta hızlıca acil servise götürülmelidir. Hemen tedaviye başlanması gerekir.  Teşhisi doğrulamak amacıyla kan örneği alınır. Göğüs ağrısı varsa elektrokardiyografi çekilir. Bilinç bozukluğu varsa beyin görüntülemesi yapılır. Kan örneğinde ilk olarak kan gazı denilen test çalışılır, karbon monoksit değerine bakılır. Sonrasında özellikle kalp değerleri ön planda olmak üzere diğer organ fonksiyonlarını gösteren değerlere bakılır. Karbon monoksit zehirlenmenin ana ve temel tedavisi oksijendir. Acil serviste ağız ve burunu içine alan maske ile saf oksijen soluması desteklenir. Bu destek, oksijenin organlara ve dokulara ulaşmasını sağlar.4 saatlik oksijen tedavisine rağmen hasta cevap vermiyorsa, nörolojik ve kardiyak bulgular mevcutsa basınçlı oksijen odası dediğimiz ‘hiperbarik oksijen tedavisi’ başlanması gereklidir.” dedi.

“Her Yıl Bacalarınızı Kontrol Ettirin Veya Temizleyin”

Isıtma sistemi, şofben, diğer gaz ve yakma cihazların her yıl yetkili bir teknisyen tarafından kontrol yaptırılmasının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Sultanoğlu, “ Taşınabilir alevsiz kimyasal ısıtıcıları iç mekanlarda kullanmayın. Buzdolabınızdan bir koku alıyorsanız, bu karbonmonoksit sızıntısı olabileceği anlamına gelebilir. Bu yüzden servisine haber verin. Her yıl bacalarınızı kontrol ettirin veya temizleyin. Asla havalandırma borusunu bant, sakız veya başka bir şey ile yapıştırmayın.” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Haber tarihi: 03/02/2021
Haber Okunma: 2295
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: KENT KARTTA HES KODU UYGULAMASINA SON 10 GÜN
Sonraki: Girişimcilik Ödülleri verildi




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com