Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1831446
Aktif: 39
Bugün: 339
Dün: 6236
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

FINDIK İHRACATINDA DÜŞÜŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR...!


Ülkemiz önemli ihraç kalemlerinden biri olan ve net ihracat girdisi ile hem Türkiye hem de bölge ekonomilerine gelir ve istihdam yönünden büyük katkıda bulunan fındık ihracatında , ihracat sezonunun en hareketli olması gereken ilk iki ayında yaşanan düşük performans endişe verici boyutlardadır.

 

01 Eylül 2020 ile 31 Ekim 2020 aralığında fındık ihracatımız, bir önceki yılın aynı aylarına göre, miktar bazında % 41,06, döviz girdisi bazında ise % 37,10 oranında ciddi düşüşler göstermektedir. Özellikle Ekim ayı ihracatımız, 2014’de yaşanan ve ürünün yarısının kaybolduğu ağır don olayı sonrası hariç, son 30 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşmiştir.

 

TÜRKİYE FINDIK İHRACATI

 

2019/20 Sezonu

2020/21 Sezonu

 

Miktar Kg

Değer $

Miktar Kg

Değişim %

Değer $

Değişim %

1-31 Ekim

53.735

346.075.847

25.221

-53,06

173.267.601

-49,93

1 Eylül-31 Ekim

99.460

639.410.145

58.622

-41,06

402.190.318

-37,10

 

Bilindiği gibi ülkemiz fındık ihracatının tamamı özel sektör firmaları tarafından gerçekleştirmektedir. İhracat sektörünün çatı kuruluşları olan İhracatçı Birlikleri olarak konu ile ilgili tüm gelişmeleri her zaman olduğu gibi şimdi de hem ülkemiz, hem de global çapta dikkatle, tüm ayrıntı ve alternatifleri ile birlikte izlenmekte olup, görüşlerimizi kamuoyu ile de paylaşmaktayız.

 

Bu çerçevede, özellikle Mayıs ayından itibaren çeşitli vesileler ile ifade ettiğimiz öngörü ve ikazlarımız ışığında, yaşadığımız son gelişmeleri tekrar  değerlendirmek ihtiyacını duymaktayız.

 

- Öncelikle ülkemizde orta düzeyde gerçekleşen 2020 ürünü rekoltesi ve geçen yıl idrak edilen  çok yüksek üretimden kalan devir ile, 2019/2020 sezonuna yakın bir ihracatı gerçekleştirecek miktarda toplam ürün mevcuttur.

 

- Türkiyemizde orta büyüklükteki 2020 rekoltesinin aksine tüm rakip üretici ülkeler de  (özellikle İtalya ve ABD de) rekor üretimler gerçekleşmiştir.

 

- Ülkemiz sektöründe yaşanmakta olan ve arz / talep dengesindeki nerede ise  durma noktasındaki çok düşük arz düzeyi, bu rakip ülkeler tarafından fırsata dönüştürülmüş olup, hayal bile edemeyecekleri ihracat artışları seviyelerine ulaşmışlardır. Bu ilave elde ettikleri pay, kesinlikle Türk Fındığını global çaptaki pazarından eksilmiştir.

 

- Baştan beri endişeli olduğumuz ve sürekli dikkat çektiğimiz pandemi kaynaklı muhtemel iç ve dış talep düşüşünün ise tahminlerimizin de çok üzerinde gerçekleşeceğini üzülerek görmekteyiz. Bu krizin daha da ileri düzeyde ve uzun süreli olarak derinleşme ihtimali de maalesef mevcuttur.

 

- İhracatımızdaki düşüş trendinin bölge istihdamına olumsuz etkileri kısa sürede hissedilmeye başlanmış, bir çok fındık kırma ve modern işleme tesisleri kısmen üretimi durdurmuş veya ancak düşük kapasite  ile çalışabilmektedirler.

 

- Fındık dışında ve  kısmen de olsa  çeşitli kategorilerde fındığa alternatif olabilecek (başta ABD Bademi) diğer tüm sert kabuklu meyvelerdeki yüksek rekolteler ve düşük fiyat seviyelerinin piyasalara önümüzdeki aylarda daha da fazla etkisini  görebiliriz.

 

- Öncelikle ilgili tüm kesimler açıkça bilmelidirler ki; ülkemizde yaşadığımız ihracat düşüşünün ne Sn. Cumhurbaşkanımızın taktir ederek TMO’ya regülasyon görevi verdiği ve herkes tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılanan fiyat ile ve ne de fiyatların bu gün ulaştığı seviye ile hiçbir ilgisi yoktur. Asıl sorun; iç ve dış alıcıları harekete geçirecek ve tekrar Türkiye’ye yönlendirecek bir arz istikrarının piyasada oluşamamasından kaynaklanmaktadır.

 

- Manüplatif haber ve yönlendirmeler sonucunda  yaşadığımız mevcut durum öncelikle üreticilerimizin değil, spekülatörlerin ve rakip ülkelerin amaçlarına hizmet etmektedir.

 

- Maalesef akıp geçmekte olan zaman, yıllardır ihtiyaçları olan fındığı Türkiye dışından sağlayabilme hayali kuranların lehine işlemektedir. Salgın şartları ile çikolata, şekerleme vb. ilgili sektörlerde yaşanmakta olan kriz ve talep düşüşlerinin buna imkan tanıyacağını unutmamalıyız.

 

Ancak tüm olumsuz şartlara rağmen önümüzdeki aylarda bu mevcut tablonun ülkemiz  lehine değişeceği, Türk Fındık sektörünün bilinen gücü ve ihracatçılarımızın dünya çapındaki prestijlerinin  bu sorunlarında üstesinden geleceğine dair umudumuzu ve çalışma azmimizi korumaya devam ediyoruz.

 

Kamuoyuna saygı ile arzederiz. 02.11.2020

 

KARADENİZ FINDIK VE MAMULLERİ

İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

YÖNETİM KURULU

Haber tarihi: 03/11/2020
Haber Okunma: 3873
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: Düzce Cam’a Üniversite Sanayi İşbirliği Ziyareti
Sonraki: CUMHURİYET BAYRAMININ 97’NCİ YILDÖNÜMÜ BAŞKAN ÖZLÜ; “CUMHURİYET, HEYECANLA VE ŞEVKLE ÇALIŞAN BİR NESLİN BUGÜNKÜ NESİLLERE ARMAĞANIDIR”




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com