Düzce Üniversitesi Teknoloji TakımlarıTEKNOFEST Antalya’daYarıştı Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 3 takım, ...           • BU KULÜPTE İŞ VAR İŞ KULÜBÜ 1000 KİŞİYE TEK TEK ULAŞTI KAYITLI ÜYELERE BİLGİLER VERİLDİ Düzce İ...           • BAKAN IŞIKHAN’DAN BAŞKAN ÖZLÜ’YE ZİYARET ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DÜZCE’DE BAKAN IŞIKHAN’DAN ÖZ...           • Düzce Üniversitesi Akademisyeninin Filmine Jüri Özel Ödülü Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ...           • DÜZCE İTFAİYESİ’NDEN ANIZ YANGININA HIZLI MÜDAHALE EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   Düzce’nin fındık tarla...           • DÜZCE BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK OKUL ÇEVRELERİNDE YAYA GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ   Düzce Belediyesi, 2024-2025...           • Tatil Sonrası Okula Uyum İçin Velilere Önerilerde Bulundu   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hasta...           • ÜRETİCİ İSYAN ETTİ Düzce'nin Cumayeri ilçesi Üvezbeli köyü fındık üretici İsmet Ö...           • BAŞKAN ÖZLÜ’DEN 30 AĞUSTOS MESAJI   “30 AĞUSTOS KURTULUŞUMUZU TAÇLANDIRAN ZAFERDİR” Düzce Belediye Ba...           • ŞENGÜLOĞLU’NDAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI   " 102 YIL ÖNCE TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN BİR DESTAN " " BAĞIM...           
İstatistikler
Toplam: 1835795
Aktif: 68
Bugün: 4549
Dün: 3744
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
E-Mail Bülteni
Ad, Soyad:
E-Mail:
    
Biz Sizi Arayalım
Ad, Soyad:
Telefon:

FINDIKTA KÜLLENME HASTALIĞI UYARISI


Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden fındıkta küllenme hastalığı ile ilgili açıklama yapıldı. 

 Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden ülkenin önemli tarım ürünü olan fındıkta küllenme hastalığı ile ilgili açıklama yapıldı. 

Müdürlükten küllenme ile ilgili yapılan açıklamada “Fındık önemli verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalık etmeni bir fungus olup kışı yere dökülen yapraklarda ya da yere dökülen bitki artıklarında geçirerek bahar döneminde yeni bulaşmalara neden olmaktadır. Hastalık bitkinin yapraklarına, sürgünlerine ve çotanaklar üzerinde belirtiler meydana getirmektedir. Hastalık etmeni fungus ilk belirtilerini taze sürgün ve yapraklarda görülmekte, yaprak üstlerinde renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler meydana getirmektedir. İleriki dönemlerde ise yapraklarda fotosentez alanı daraldığı için kahverengileşmekte, şeker üretimi durmakta bitkide gelişim geriliği görülerek yapraklar vaktinden önce dökülmektedir. Fungus bulaşmanın ardından doku içerisinde spor gelişimleri tamamlayarak yapraklarda, sürgünlerde ya da çotanaklarda fungusun beyaz un serpilmiş gibi bir görünüm almakta, daha sonra renkte matlaşma puslu bir yapı almakta ve kahverengileşerek erken dönemde dökülmektedir” denildi. 
Yapılan açıklamada mücadele ile ilgili olarak ise “Bulaşıklık kaynağı olabilecek bitki artıklarını bahçeden uzaklaştırarak ilk enfeksiyon kaynakları ortadan kaldırılmalı. Tarla içerisinde iyi bir taç oluşumu sağlayarak ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı, hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık alanlarında önemli bir zararlı olan Fındık Kozalak Akarı zararı da önlemiş olacaktır. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık belirtisi görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir. İlk ilaçlamalarda kozalak akarını kontrol etmesi sebebi ile hava sıcaklıklarına dikkat edilerek Kükürt 800 g/l aktif maddesi uygulanmalıdır. İlaçlamada Kükürt aktif maddesinin yakıcı özelliğini de dikkate alarak sabah serin de ya da akşam serinde ilaçlı mücadele gerçekleştirilmelidir. Diğer ilaçlamalarda Fındık Kurdu zararlısı ve Kokarca zararlısı ve hastalığın ilerleyişine göre aktif maddeler seçilerek kombine bir ilaçlama yapılabilir. Daha geniş bilgi ve belge için İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurabilirsiniz” ifadelerinde bulunuldu. 

 

Haber tarihi: 18/05/2018
Haber Okunma: 977
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google



Önceki: DTSO Başkanı Şahin konsey üyesi oldu
Sonraki: İşte MHP'nin Düzce Millet Vekili Adayları




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)


Site İçi Arama
Köşe Yazıları
Haber Arşiv
     
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi

egazete
7 fotoğraf

REKLAM
1 fotoğraf
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre
Diller

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal

 

 

 

 

 

Hoşgeldiniz.

 

 e-mail adres

duzcegercek81@gmail

.com